Bahan Pes Tom Yam:
1/2 biji bawang besar
3 biji cili merah
10 biji cili kering
1 inci lengkuas
3 batang serai
1 sudu besar udang kering
4 helai daun limau purut
1 inci belacan - bakar
Air asam jawa
Gula dan garam
Cara cara:
1. Semua
bahan di atas di kisar.
2. Panaskan
sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar.
3. Masukkan
air asam jawa, garam dan gula.
4. Masaklah
sehingga menjadi pes tom yam.
Ayam - potong kecil
Makanan laut (udang, sotong, lala)
1 labu bawang besar-di potong 6
5 ulas bawang putih-di ketuk
1 inci lengkuas - di ketuk
2 batang serai - di ketuk
6 helai daun limau purut
2 biji buah tomato - belah 6
1 sudu besar perencah tomyam
buatan sendiri
1 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis
3 sb susu cair
6 biji cili padi-di ketuk
Garam
Sayuran:
Bunga kubis
Karot
Cendawan
Putik jagung
Cara cara:
1. Rebus
ayam beberapa minit. Masukkan bawang besar, bawang putih dan daun limau purut,
serai, cili padi dan lengkuas.
No comments:
Post a Comment