KEK COKLAT CHEESE
Bahan-Bahan
Lapisan Kek Coklat (Bawah)
1 1/2 cwn tepung
gandum* *= ayak
1 sk baking powder*
1/2 cwn serbuk koko
(campur dengan 1/2 cwn air panas)
1/4 cwn susu cair
2 biji telor
125g butter
1 cwn gula
1 sk esen vanilla
Lapisan Cheese (Atas)
250g cream cheese
1 biji telor
1/2 bekas plan yogurt
5-6 sb gula
1/4 cwn tepung gandum
20ml air
Cara-Cara :
Lapisan Kek Coklat
1. Putar gula dengan
butter smpai kembang (warna putih).
2. Masukkan telor satu persatu. masukkan esen vanilla.
3. Masukkan bancuhan
coklat putar sebati masukkan tepung selang seli dgn susu.
4. Panaskan oven 5min
dgn suhu 170c. sapu butter pada loyang
5. Simpan 2 sudu besar adunan utk buat corak ats cheese
nnti. kemudian tuang adunan dalam loyang. masukkan dalam oven yg dh dipanaskan
tadi. bakar selama 15-20 min. (kira sampai masak la. cucuk gn lidi bersih ja
keluar masak la tu)
*sementara bakar kek coklat tu buat adunan cheese.
Lapisan Cheese
1. Putar cream cheese
dgn gula smpai kembang ckit.
2. Masukan telor
putar sebati. masukkan yogurt kemudian masukkan tepung dan akhir skli air.
3. Tuang adunan atas
kek coklat tadi. kemudian buat la corak ats tu ekot kreativiti sndiri dan bakar
selama 35-40min dgn suhu 160c.Hihi...dengan kerajinan yg ada, pas kje g bli brg2 nk wat cheese cake ni...balik je trus wat...ni la hasilnye...hihihi...tinggal bnyk ni je yg sempat snap....
first time cbe, ok la...nnti bley wat bnyak skit...budak2 kt umah ni ske plak...
ReplyDelete